Inzamelingsactie bemanning marineschip Zr. Ms. Johan de Witt voor V-PWR project

06 February 2020 14:43

Maar liefst €1500 ingezameld door bemanning van het marineschip Zr. Ms. Johan de Witt voor onderzoek naar de inzet van hulphonden bij veteranen met PTSS

De 160 man sterke bemanning van het amfibische transportschip Zr. Ms. Johan de Witt overhandigde gisteren maar liefst €1500 aan het goededoelenfonds Vrienden Diergeneeskunde Universiteit Utrecht. Het bedrag werd varend opgehaald in het najaar van 2019 en gaat volledig ten goede aan het V-PWR onderzoek naar de inzet van hulphonden bij veteranen met PTSS.

KPLLDV Rachid Kihel is samen met LTZ 2 Bas Visser initiatiefnemer van de inzamelingsactie: “Elke keer dat wij op zee zijn, proberen wij iets te doen waarmee wij enerzijds de saamhorigheid van de bemanning bevorderen en anderzijds ons inzetten voor een groter maatschappelijk belang. De bemanning kon kiezen uit drie goede doelen, maar werd er overduidelijk gestemd op het V-PWR onderzoek.”

Bas Visser vult aan: “Het is een onderwerp dat ons allemaal raakt, want PTSS bij geüniformeerden neemt steeds meer toe. Wij vinden het heel belangrijk om op deze manier bij te dragen aan een betere behandeling van onze collega’s.”

KTZ Walter Hansen, Commandant van Zr. Ms. Johan de Witt, geeft uitleg: “Als bemanning van de Zr. Ms. Johan de Witt zijn wij ons erg bewust van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ons schip wordt ingezet om bijvoorbeeld mariniers en hun voertuigen te transporteren, als varend noodhospitaal, om piraterij te bestrijden, maar ook om hulp te verlenen na een natuurramp, zoals dit ook tijdens onze hulpmissie afgelopen jaar het geval was. Toen verwoeste de orkaan Dorian de Bahama’s, en werden wij ernaartoe gedirigeerd. Het is dan ook heel erg mooi dat wij tijdens deze hulpmissie naast onze dagelijkse werkzaamheden ook een steentje kunnen bijdragen aan veteranen met PTSS.”

Het V-PWR onderzoek onder leiding van dr. Nienke Endenburg, Prof. dr. kol-arts Eric Vermetten en Prof. dr. Bas Rodenburg wil op een meetbare manier inzicht verkrijgen in de interactie tussen veteraan en hulphond en op deze manier bijdragen aan betere behandelmethodes voor veteranen met PTSS. Dr. Nienke Endenburg legt uit: “Alhoewel de inzet van hulphonden veelbelovend lijkt, is er goed onderbouwd, wetenschappelijk bewijs nodig, zodat de inzet van hulphonden bij veteranen met PTSS beter erkend en ingebed gaat worden in de huidige medische zorg.”

Inga Wolframm, Vrienden Diergeneeskunde: “We zijn de bemanning van Zr. Ms. Johan de Witt onwijs dankbaar voor hun fantastische inzet en betrokkenheid. Het is heel bijzonder om te zien hoe zij op deze manier steun bieden aan hun collega’s.”