Leidsch Dagblad | Hulphond Senna haalt haar baas Tessa uit diepe dalen

11 June 2021 18:00

Een hond die je uit de diepste dalen kan halen... ‘Senna helpt me mijn leven terug te geven. Dankzij Senna ben ik echt een ander mens geworden; sta ik beter in het leven.’ Tessa (24) heeft haar hulphond Senna sinds vorig jaar september. Voor de kosten van de opleiding tot assistentiehond moet ze zelf opdraaien, maar dat weerhoudt haar er niet van. Want dat het werkt merkt ze aan alle kanten, verteld ze in een artikel in het Leidsch Dagblad

 De faculteit Diergeneeskunde doet met de projecten V-PWR en H-PWR onderzoek naar het effect van hulphonden en de interactie met paarden op veteranen met PTSS. Nienke Endenburg legt in het artikel uit waarom dit zo belangrijk is voor mensen zoals Tessa. 

“Lukt het om hard te maken dat zo’n hulphond zin heeft, bijvoorbeeld doordat patiënten minder medicatie nodig hebben of hun kwaliteit van leven beter wordt, dan vindt ze dat verzekeraars of gemeenten alles of een groot gedeelte van de opleiding van de hond moeten vergoeden. ‘Dat gebeurt nu meestal juist niet. Wat soms best heel verdrietig is. Dit najaar willen we tevens onderzoeken wat een hulphond kan betekenen voor familieleden. Ook zij lijden er soms heel erg onder; gebruiken ook medicatie en krijgen ook hulp.’ Haar inschatting is dan ook dat verzekeraars op termijn ’zeker niet om de honden heen’ kunnen.”

En dat geldt ook voor het H-PWR project waarbij we onderzoek doen naar het effect van de interactie tussen veteraan en paard, benadrukt Nienke Endenburg.

Meer weten? Bekijk de projectpagina's van de projecten H-PWR en V-PWR

Beeld & tekst | Leidsch Dagblad