PTSS hulphonden zitten goed in hun vel

10 February 2022 13:07

Hulphonden die veteranen met posttraumatische-stressstoornis (PTSS) begeleiden, ervaren niet meer stress dan huishonden. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het onderzoeksteam van het project 'Hulphonden voor veteranen met PTSS'.

Het onderzoeksteam vergeleek de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in het haar van honden bij elf hulphonden en negentien huishonden. Er blijkt geen verschil te zijn in de hoeveelheid cortisol, wat erop duidt dat de hulphonden uit het onderzoek niet meer stress ervaren dan gewone huishonden. Lees hier het wetenschappelijke artikel. 

Altijd alert


Een hulphond is vaak van grote waarde voor veteranen met PTSS. Over hoe dat precies werkt is echter weinig bekend. Met het project V-PWR willen onderzoekers daar meer inzicht in krijgen. Ze onderzoeken zowel het effect op de veteranen als op de hulphonden. Hulphonden zijn getraind om mensen te assisteren en moeten 24/7 alert zijn, ook ’s nachts. Ze moeten dan bijvoorbeeld ondersteuning bieden als een veteraan tijdens het slapen een herbeleving heeft. Tot nu toe was niet duidelijk of de honden stress ondervinden van het assisteren.

Stresshormoon cortisol


Het lichaam maakt constant cortisol aan, maar in stressvolle situaties veel meer dan gemiddeld. De hoeveelheid cortisol kan daardoor worden gebruikt als een graadmeter voor de ervaren stress. Cortisol kan in verschillende lichaamsstoffen gemeten worden, waaronder bloed, speeksel, urine en haar. In het onderzoek is de hoeveelheid cortisol in het haar onderzocht. Daarin analyseerden de onderzoekers hoeveel cortisol er gemiddeld aanwezig was in de afgelopen twee maanden.

Meer onderzoek


Verder onderzoek moet uitwijzen waarom er geen verschil is in stressniveau tussen de twee groepen honden en of dit ook aanhoudt over langere tijd.

Deze resultaten dragen bij aan het welzijn van veteranen met PTSS en hun hulphonden. Wij willen onze partners en donateurs enorm bedanken voor het mogelijk maken van dit onderzoek. Samen maken we het verschil voor veteranen met PTSS! 

Draag jij veteranen met PTSS en hun hulphonden ook een warm hart toe? Steun ze met jouw bijdrage via 'Dier en Veteraan met PTSS'