Prinses Margarita bezoekt het H-PWR Paardenkracht project

31 maart 2023 21:19

Donderdag 30 maart bezocht prinses Margarita het project Horsepower, voor veteranen met therapieresistente PTSS. Een nieuwe groep van acht veteranen startte met een traject van 12 weken waarbij ze in contact worden gebracht met paarden. De prinses ontmoette bij stal Groenendaal in Bunschoten-Spakenburg onderzoekster Nienke Endenburg en haar team. Ze onderzoeken de effectiviteit van het programma voor de veteranen, en ook hoe het welzijn van de paarden beïnvloed wordt door de interacties.

Prinses Margarita was onder de indruk.

“Ik ben blij dat er nu wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar de invloed van paarden op veteranen met therapie-resistente PTSS. En dat het welzijn van de paarden ook gemeten wordt. Wat me opviel was de rust en de ontspanning die de veteranen ervaarden als ze met de paarden omgaan. Ik hoop dat dit in de toekomst voor meer veteranen met PTSS toegankelijk zal zijn en ben voornemens het project nauwgezet te gaan volgen."


Ingrijpende gebeurtenissen

Dagelijks zetten militairen zich in voor een veilige en stabiele wereld. Essentieel werk dat fysiek en mentaal het uiterste van ze vergt. Menig militair beleeft ingrijpende gebeurtenissen tijdens een uitzending naar een oorlogsgebied of tijdens een vredesmissie. Soms zijn deze ervaringen dusdanig traumatisch, dat de veteraan er ook na afloop van de missie onder lijdt.

Zware belasting

Naar schatting kampen in Nederland zo’n 5% van de 100.000 veteranen met een post-traumatische stress stoornis (PTSS). Een deel van die veteranen met PTSS hebben ondanks behandeling met bestaande therapievormen nog steeds klachten en zijn dus therapieresistent. PTSS is een angststoornis die symptomen heeft zoals verstoorde nachtrust, herbelevingen, vermijden van prikkels, moeite met concentreren en uiteindelijk komen ook lichamelijke klachten en verslavingsproblematiek vaker voor bij deze groep. PTSS vormt daarnaast ook een zware belasting voor hun familie en directe omgeving. Deze veteranen, en hun families en vrienden, verdienen alle steun die mogelijk is.


Effectiviteit


Via het H-PWR project zet een multidisciplinair onderzoeksteam van de faculteit Diergeneeskunde zich voor deze veteranen in. Ze onderzoeken zowel het welzijn van de veteranen, als van de paarden. “Wij willen zoveel mogelijk veteranen helpen om beter om te kunnen gaan met de gevolgen van hun traumatische ervaringen, en met vertrouwen naar de toekomst en hun rol binnen de maatschappij kunnen kijken”, zegt projectleider Nienke Endenburg. “We willen de nodige wetenschappelijke onderbouwing leveren voor de effectiviteit van de interactie met paarden bij veteranen met PTSS. Dit met het doel om het belang van dergelijke therapieën op nationaal en internationaal niveau uit te dragen, en eraan bij te dragen dat deze therapie uiteindelijk ook gedragen en vergoed zullen worden door de zorgverzekeraars.”


Impact


Het is nog te vroeg om gevalideerde conclusies te trekken. Daarvoor moeten meer veteranen het project doorlopen hebben. “Maar we zien al wel dat de impact van het project voor de individuele veteranen op persoonlijk vlak is groot”, zegt Endenburg. “Het merendeel van de veteranen geeft aan dat ze het traject als iets positiefs hebben ervaren en er zijn geen veteranen afgevallen gedurende het programma.” Alle reden voor Endenburg om meer harde data te krijgen en op een meetbare manier inzicht te krijgen in de effectiviteit. Bovendien stijgt de prevalentie van PTSS. Naast militairen is er ook bij de andere geüniformeerde beroepen zoals politie, brandweer en ambulancedienst een toenemende aandacht voor dit probleem.

Wij willen de partners en donateurs hartelijk bedanken voor de steun aan het H-PWR project, waardoor we meer veteranen met PTSS kunnen helpen. Samen maken we het verschil!

 

Er is nog ruimte voor deelnemers aan het programma. Bent u defensie veteraan met therapie resistente PTSS die u heeft opgelopen tijdens één of meerdere uitzendingen, en volgt u op dit moment geen andere behandeling? Dan kunt u zich aanmelden of meer informatie vragen door te mailen naar: h-power@uu.nl. Veel dank!