Dier en Veteraan met PTSS

 

Dagelijks zetten militairen zich in voor een veilige en stabiele wereld. Maar menig militair beleeft ingrijpende gebeurtenissen tijdens een uitzending. Soms zijn deze ervaringen dusdanig traumatisch, dat de veteraan er ook na afloop van de missie onder lijdt.

De ervaring met de bijbehorende angsten en gevoelens van machteloosheid wordt voortdurend herbeleefd. Een normal leven is zo goed als onmogelijk. Posttraumatische stressstoornis (PTSS) belemmert talloze terugkerende veteranen in hun dagelijkse leven en is een zware belasting voor hun familie en directe omgeving.

Er zijn inmiddels veelbelovende aanwijzingen dat de interactie met dieren gunstige effecten heeft op het welbevinden van veteranen met PTSS. Daarom willen wij de effecten van de interactie met honden en met paarden bij veteranen met PTSS meetbaar maken en onderbouwen zodat deze therapieën erkend gaan worden.

Want veteranen met PTSS, en hun families en vrienden, verdienen alle steun die mogelijk is.

Lees meer Lees minder

De start van het H-PWR trainingsprogramma voor een nieuwe groep veteranen

01-04-2021 | 11:30

In oktober 2020 is het H-PWR pilotprogramma van start gegaan. Onder leiding van de multidisciplinaire onderzoeksgroep bestaande uit; dr. Nienke Endenburg, prof. dr. kol. Eric Vermetten, prof. dr. Bas Rodenburg en drs. Chantal Kapteijn, hebben de eerste 8 veteranen het pilottrainingsprogramma gevolgd. En dit zeiden de veteranen daarover...

“7 jaar therapie heeft minder gedaan dan 12 weken H-Power” “Hier gaat het wel om trauma, maar niet steeds over trauma” “De laatste jaren ging er nooit iets goed, maar het paard laat mij ervaren dat ik dit wel kan” “Ik ben nog nooit zo vaak met mijzelf geconfronteerd als de laatste 12 weken”.

Vandaag, op donderdag op 1 april, start een nieuwe groep veteranen met het H-PWR trainingsprogramma! Een bijzondere dag, waar wij onze partners en donateurs graag enorm voor willen bedanken! 

Lees meer | Bekijk alle